Vores aktiviteter

Ung ved Fjorden er et kollegielignende tilbud, hvor alle opgaver klares af de unge i samarbejde med personalet. Når man flytter ind i Ung ved Fjorden, skal man f.eks.:

  • Deltage i fællesmøder
  • Deltage i rengøring af fællesarealer
  • Have mindst en ugentlig maddag, hvor man laver mad til hele gruppen
  • Deltage i indkøb
  • Samarbejder omkring sin egen udvikling og de mål som er opstillet for opholdet i Ung ved Fjorden

Det forventes ikke, at du kan klare disse opgaver, når du flytter ind, men at der er samarbejdsvillighed til at bidrage med det, som du kan.

Det forventes, at alle bidrager til den gode stemning i huset.

Det er vigtigt, at her er rart for alle at være. Vi behandler alle ordentligt, tager hensyn til og har forståelse for, at alle er forskellige og har brug for hjælp på hver sin måde.

En del af det at bo i Ung ved Fjorden er, at du som ung har lyst til at øve sig i at blive bedre til de ting, som ikke mestres i dag. Der arbejdes med udgangspunkt i de succeser og ressourcer, som den enkelte unge har.

Vi hjælper, støtter og guider med de ting, som er vigtige for dig at lære. Typisk har du drøftet med din sagsbehandler hvilke overordnede målsætninger, der skal nås indenfor den periode, hvor du bor i tilbuddet.

Vi forventer, at du overholder Ung ved Fjordens husorden, som er aftalt mellem ledelse og de unge som bor her. Vi forventer ligeledes, at du overholder stedets holdning til alkohol. Alkohol nydes udelukkende på adressen efter forudgående aftale med personalet.

Gå ned i specifikke emner om ophold på Ung ved Fjorden herunder.

Du laver som ung i samarbejde med din kontaktperson en handleplan på baggrund af bestillingen fra Myndighed i Handicap, Social og Psykiatri. I handleplanen beskrives de mål, der arbejdes med.

Du og kontaktpersonen har individuelle målsamtaler, som tager udgangspunkt i dine behov og ønsker, og disse evalueres løbende.

Målene kunne f.eks. være:

  • Praktiske mål – f.eks. tøjvask, madlavning eller lære at stå op og møde til tiden.
  • Sociale mål – f.eks. hvad skriver jeg på Facebook eller hvad snakker vi om ved middagsbordet? Hvordan bidrager jeg på bedst mulige måde til fællesskabet?
  • Personlige mål – f.eks. turde sige sin mening eller styre sin vrede.

De unge og personalet varetager sammen alle de praktiske opgaver i dagligdagen f.eks. indkøb, madlavning, rengøring og tøjvask. Vi handler stort ind én gang om ugen – her hjælper de unge på skift. Derudover er der småindkøb og rengøring efter aftale og behov.

De unge har en fast maddag i ugen. Vi har desuden en fast ugedag, hvor alle deltager i rengøring af fællesarealerne.

De unge bliver guidet og støttet i rengøring af eget værelse og badeværelse, samt vask/tørring af eget tøj.

Der er altid adgang til stue og køkkenfaciliteter.

Morgenmad og frokost spises individuelt, da de unge har forskellige dagsrytmer. Der er mulighed for at få støtte af personalet. Er den unge ikke hjemme til frokost, er der mulighed for at smøre en madpakke og tage den med i skole etc.

Der spises fælles aftensmad ca. kl. 18.00, hvor de unge på skift laver mad med støtte af personale.

Når vi handler og laver mad sammen med de unge, så bestræber vi os på, at tage udgangspunkt i ”De 10 kostråd” fra Sundhedsstyrelsen, Y tallerken, nøglehulsmærket og fuldkornslogoet.

Se mere på altomkost.dk her

Digitale medier er en vigtig del af unges liv – herunder sociale medier som Facebook, Instagram, Snapchat mm. De kan være til stor glæde og fornøjelse - men det kan også være udfordrende og svære medier at benytte. En kommentar på f.eks. Facebook kan give anledninger til misforståelser, konflikter m.m. Vi guider og støtter derfor den unge i brug af f.eks. Facebook, YouTube, Instagram, Snapchat, E-handel, iTunes osv.

Der arbejdes med digitale løsninger i Ung ved Fjorden. Det vil sige, at vi gerne hjælper med at finde apps til telefonen, som kan være en hjælp i hverdagen. Det kan f.eks. være til overblik, struktur, stavning, indtaling m.m.

Botilbuddet Ung ved Fjorden stiller ikke telefoner eller tablets til rådighed for beboerne. Udgangspunktet er hele tiden at støtte og guide til en mere selvstændig og selvhjulpen hverdag. 

Vi har husmøde hver uge, hvor alle unge og personalet deltager. Det afholdes i stuen ud fra en fast dagsorden. Vi laver bl.a. en madplan for den kommende uge og aftaler weekendens aktiviteter. Der kan desuden være forskellige emner på dagsordenen både fra de unge og personalet. Alle har mulighed for at komme til orde og har medindflydelse. Vi snakker om forslag, tager beslutninger og giver ris og ro.

Som beboer i Ung Ved Fjorden har man mulighed for, at udvikle sig og lære at klare mest muligt selv. Derfor er det vigtigt, at du som ung har indflydelse på hverdagen, små og store ting - og lærer at træffe hensigtsmæssige beslutninger.

At lære sig selv at kende og vide hvad man selv kan, og hvad man har brug for hjælp til. Vi støtter og træner dig i at træffe beslutninger og have indflydelse.

Du er med til at planlægge og bestemme forskellige ting i hverdagen, både når det handler om noget individuelt og noget fælles; det kan f.eks. være fælles aktiviteter, indkøb og lign.

Vi øver også dig i at være en del af et fællesskab, at bidrage til fællesskabet med holdninger, deltagelse, ansvar og indflydelse. Det sker bl.a. ved husmøder, samtaler og ansvarsopgaver.

De unge deltager individuelt og efter eget ønske i forskellige fritidsaktiviteter. I Struer er der blandt andet mulighed for at gå til håndbold, musikundervisning, ULF - Udviklingshæmmedes Landsforbund, skydning mm.

Ud over de mere faste aktiviteter har vi også spontane og fælles aktiviteter. Det kan være: køre-, gå- og cykelture ud i naturen, en bytur til Holstebro eller Lemvig, udflugter, en bowlingtur, filmaften m.m. Som udgangspunkt skal de unge selv betale for at deltage i disse ting.

Der kan enkelte gange i løbet af året være et lille overskud i kostkassen, som anvendes til udflugter. Det er de unge, der på husmøder beslutter, hvad overskuddet skal bruges til.

Hovedparten af de unge får uddannelsesydelse, og de har derfor et begrænset økonomisk råderum til brug på fritidsaktiviteter/fornøjelser.

Kontakt

Ung ved Fjorden

Bjerggade 54
7600 Struer

T: 96 84 89 00
E: ungvedfjorden@struer.dk